Zen laat zien

Met Zen beginnen

Wat is Zen eigenlijk?
Ik zou je eerst graag willen vertellen wat Zen NIET is.

Zen is geen methode om effectiever te kunnen successen op je werk.
Zen is geen weg met gradaties.
En Zen is zéker geen zelfverbeteringsproject.
Zen is ook geen vorm van wellnes en ontspanning. 

Wat is Zen dan wel?

Zen is het ontwikkelen van wijsheid. Jezelf bestuderen in verhouding met de wereld. 

Zen is ZIJN. Het besef dat alles, jij en je leven goed is zoals het is en dat je niet hoeft te veranderen of aan te passen.

Zenmeditatie is een milde aandachtstraining. We vluchten niet voor stress en ongemak, maar we bekwamen ons erin om erbij te blijven en er evenwichtig mee om te gaan. Het werkelijk kunnen zien wat er is, zonder in verzet te gaan of om ons ervan af te keren. 
We oefenen met zen om de dingen met zoveel mogelijk zuivere aandacht te doen. Zodat we vanuit de leegte kunnen voelen wat de volgende stap is om te doen. Want wat weerhoud jou ervan om je aandacht bij het moment te houden?

Zen brengt eenvoud, evenwicht en duurzaam geluk.

Maar vooral: Zen brengt je dichter bij je kern. Zodat je met meer energie de dingen kan doen die op dat moment bij je passen.

Deze curussen woden aangeboden vanuit de landelijke organisatie Zen.nl.
Wij zijn een onderdeel van Zen.nl en opereren onder de naam Zen.nl/deurne

Introductiecursus

Thema: het boek "leer denken wat je wilt denken" van Rients Ritskes

Lesinhoud

We beginnen met de juiste houding om te mediteren. Een houding die bij jouw past. Er wordt aandacht besteed aan persoonlijke leerdoelen en we gaan leren om een dagelijkse zenmeditatie beoefening te ontwikkelen vanuit een intrinsieke motivatie. 

Het belangrijkste van de introductiecursus zenmeditatie is dat je goed leert mediteren, zodat je in de meditatie, in jezelf rust kunt vinden en deze innerlijke rust kunt toepassen in je dagelijkse leven.

Ook ga je ontdekken hoe gedachten en gevoelens invloed uit kunnen oefenen op je leven en krijg je handvatten aangereikt om daarmee om te gaan zodat we meer innerlijke rust en stabiliteit kunnen ontwikkelen. Samen kijken we ook naar wat het woord ‘ego’ betekent en hoe ons idee over ons zelf invloed heeft in je dagelijkse leven.

Onderwerpen die worden uitgediept zijn oa: Adem, de leer van zen, de hartsutra, compassie, het 'ego", aandacht en afleiding, projectie en selectieve perceptie en koan. Je leert hoe zenmeditatie je kan helpen om meer zelfinzicht en rust te verkrijgen. Hoe vereenvoudig je het maken van keuzes in je leven en hoe leer je meer aandacht te geven aan zaken die jij belangrijk vindt.

In het eerste deel van de les is er veel ruimte om samen een gesprek te hebben over het onderwerp en daar vragen over te stellen, in het tweede deel van de les ligt de nadruk op het mediteren zelf.

De vaste lesopbouw tijdens een zen meditatieles  heeft een authentieke structuur:

  • themabespreking
  • zazen
  • kinhin (loopmeditatie)
  • zazen
  • theeritueel
  • afsluiting.
  • Tijdens de 2e zazen ronde is er Daisan ( persoonlijk onderhoud).

Er wordt aan je gevraagd om zelf dagelijks te mediteren. We beginnen met 10 minuten en we proberen dat op te bouwen naar 2 x 20 minuten per dag. 

De meesten cursisten willen leren mediteren omdat ze meer rust willen in hun leven. Veel onderwerpen die we in de inleidingen bespreken hebben dan ook als onderliggend doel je meer inzicht te geven in hoe je meer rust kunt vinden in jezelf en hoe zenmeditatie daar voor jou een bijdrage aan kan leveren.

De goede mix tussen enerzijds het opdoen van nieuwe kennis en inzichten en anderzijds het opdoen van nieuwe ervaringen, zorgt ervoor dat deelnemers aan de introductiecursus de cursus als heel leerzaam en inspirerend ervaren.

Het belangrijkste aspecten van de meditatiecursus is dat je de meditatie en de rust die dat geeft, leert in te passen in je leven. Dan pluk je er echt de vruchten van. Dit leer je vooral door ook regelmatig thuis te oefenen en daarbij zijn de wekelijkse lessen, de ervaring van de leraar en de uitwisseling van ervaringen met je cursusgenoten een bron van inspiratie.
Vragen? Mail ons gerust.

Cursus Data

Indien nog nodig zal de cursus na de zomer 2021 een combinatie van offline en online (hybride) les worden.  Dan kun je kiezen of je liever online wilt meedoen of liever in de zendo ( studio).

5 maanden introductiecursus

1. Vanaf woensdag 29 september 19.30 - 21.15 uur.

2. Vanaf vrijdag 1 oktober 9.30 - 11.15 uur.

3. Vanaf zaterdag 2 oktober  9.30 - 11.15 uur.

Proeflessen

Opgeven voor een gratis proefles:

Heb je vragen of wil je je rechtstreeks bij mij opgeven? Mail naar

Inschrijven cursus

Je wordt doorgelinkt naar Zenl

"Ik merk vooral dat ik minder gejaagd ben, meer ontspannen en beter om kan gaan met vervelende gebeurtenissen. De vroege meditatie  is een vast onderdeel van de ochtend routine geworden". 

Eric

Contact

Joy of Yoga
Oude Liesselseweg 16
5751 WP Deurne - Nederland

06 - 29 59 37 11
Bellen: ma-vrij van 11.00 - 18.00 uur

Email:  

Onze yogastudio is 10 -12 minuten rijden vanaf:
Helmond Brouwhuis - Helmond Rijpelberg - Helmond Dierdonk

Joy of Yoga
Oude Liesselseweg 16
5751 WP Deurne - Nederland

Bellen: ma-vrij van 11.00 - 19.00 uur

Bel ons

Gelieve niet communiceren via whatsapp of sms.

Mail ons

Onze yogastudio is 10 -12 minuten rijden vanaf:
Helmond Brouwhuis
Helmond Rijpelberg
Helmond Dierdonk


© 2008 - 2021   Joy of Yoga - Alle rechten voorbehouden | Website: Van Dongen Design - Inloggen
Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met ons cookiebeleid.